Bio -kort

Liedjes schrijven

Haar eerste album 'My wonderword' (2006) noemt ze een 'noodzakelijke uitlaatklep van een dieptepunt in haar leven'. Samen met producer Jan Meiborg schreef ze de -op rock geinspireerde- muziek waarbij de teksten haar verdriet, haar boosheid en een rouwproces kanaliseerden. Maar het bleek tegelijkertijd de aankondiging van een nieuw mooi leven. Bufu Sanna (Sandra van den Steen) is een krachtige vrouw die keuzes durft te maken. Ze stopt met haar baan als teamleider en start een bloeiende  zangles-praktijk.
Tussendoor 'scoort' deze powersoul zangeres in vele talentenjachten: met een soul-arrangement op 'Still Believe' staat ze in de finale van de 'Herman Brood contest'; daarnaast wint ze met een eigen arrangement op The Lau's 'Lied van de Vrijheid', de eerste prijs; landelijke aandacht en op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Groningen voor 16.000 toeschouwers.

Muziektheaterproducties
Ze neemt intensief gitaarles, schrijft liedjes en het script voor de eigen muziektheaterproductie 'Kameleon'. Terugkijkend naar haar roots staat ze stil bij het 'heimwee-gevoel' naar Nederlands-Indie. Producer/pianist/componist Jan Meiborg schrijft mee, en begeleidt haar op de vleugel met Hans Lass op de contrabas.
Maar Bufu Sanna wil meer! Ze werkt aan een cabareteske theatervoorstelling en vindt aan Maaike van den Hoek een waardige tegenspeelster. Samen met haar schrijft ze de liedjes en de scenes voor het stuk 'Nightingale meets Joke Smit'; over twee totaal verschillende vrouwen, die toch in hetzelfde schuitje zitten. 

Bufu Sanna voelt zich thuis op het podium. En dat merk je; haar stem, expressie en humor weten elke snaar te raken. Met een behoorlijke lijst aan optredens (van commercieel repertoire naar sessies in allerlei clubs en zalen in binnen- en buitenland), ligt de focus van deze neo-soul zangeres momenteel op het ten gehore brengen van haar eigen materiaal.

Album 'Music to my soul'
In april 2016 komt haar tweede album uit: "Music to my soul" is wederom een samenwerking met co-writer en producer Jan Meiborg. Een vergelijking met Erykah Badu en Chaka Khan wordt vaak gemaakt: en dan hebben ze het niet over de exotische naam, maar over het repertoire, het stemgeluid en de sound van haar band. Bufu heeft topmusici om zich heen verzamelt, en kan zich nu op verschillende manieren presenteren: 
* solo met gitaar
* kleine akoestische setting
* 7-koppige bandformatie inclusief backingvocals.
In wat voor een bezetting dan ook, waar Bufu Sanna is, daar is Soul met de hoofdletter S
Jan Meiborg met Bufu Sanna

Jan Meiborg met Bufu Sanna

Op bevrijdingsfestival Groningen

Op bevrijdingsfestival Groningen

Bufu met links Hans Lass (bas) en Jan Meiborg

Bufu met links Hans Lass (bas) en Jan Meiborg

Bio -uitgebreid

Muziek, de rode draad
Bij Sandra van den Steen, thuis in Duitsland (vader was beroepsmilitair), klonk altijd muziek: als vader thuis kwam van zijn werk, speelde hij gelijk gitaar. Drie bands repeteerden wekelijks in de kelder van het huis.
Op haar 13e jaar verhuist zij met moeder, haar broertje en twee zusjes naar Nederland. Toen realiseerde ze zich pas, dat ze de muziek miste in haar leven. Ze pakte de basgitaar en samen met haar broertje oefent ze meerstemmig zingen waarbij ‘The Eagles’ en ‘Stevie Wonder’ een inspiratiebron vormen. Na een tijdje verruilt ze de bas voor de gitaar, en wordt zangeres in een band. Pas jaren later begint ze met het schrijven van eigen werk. Bufu Sanna: “Het ging niet goed met me, en ontplofte bijna. Ik weet zeker dat ik, zonder deze crisistijd, nooit tot het schrijven van deze songs gekomen zou zijn. Het moest er simpelweg gewoon uit! Ik ben er zo krachtig door geworden!”
Samen met producer Jan Meiborg schreef ze de muziek van deze CD: "My Wonderworld" (2006). Haar teksten kanaliseerden haar verdriet, boosheid, een rouwproces, maar ook het begin van een mooi nieuw leven. En daarbij hoort een nieuwe naam: Bufu Sanna is de artiestennaam van Sandra van den Steen.
Ze stopt met haar baan als teamleider en leidt een bloeiende zangles-praktijk.
Tussendoor 'scoort' Bufu Sanna in talentenjachten: met een soul-arrangement op "Still Believe" staat ze in de finale in de 'Herman Brood contest;' met een arrangement op The Lau's 'Lied van de Vrijheid' wint ze de 1e prijs en staat ze op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Groningen voor 16.000 bezoekers
 
Liedjes schrijven
Over het proces van liedjes schrijven zegt de uit Groningen afkomstige powersoul-artieste: "Telkens start ik anders: een baslijn, wat gitaarakkoorden, flarden van tekst…. Soms mist er alleen een brug, is er wel een mooi thema, maar moet alles nog worden uitgewerkt”. Dan presenteert ze het aan haar mede-componist en producer Jan Meiborg, toevallig ook haar man en uitmuntend pianist.
‘Songwriting’ is een mooi proces. Je bent zwanger van een melodie, en langzaam rijpt dit in een volwaardige song. De studio van Meiborg producties maakt overuren.
“We maken muzikale babies”, zegt Bufu Sanna met een brede glimlach.

Muziektheaterproducties
Ze ontwikkelt haar gitaarspel in rap tempo en schrijft liedjes en script voor de eigen muziektheaterproductie "Kameleon". Hierin kijkt ze terug naar haar roots en staat ze stil bij het 'heimwee-gevoel' naar Nederlands-Indie. Jan Meiborg schrijft mee, en begeleidt haar op de vleugel met Hans Lass op de contrabas.
Maar Bufu Sanna wil meer. Ze werkt aan een cabareteske theatervoorstelling en vindt aan Maaike van den Hoek een waardige tegenspeelster. Samen schrijven ze de liedjes en de scenes voor het stuk: "Nightingale meets Joke Smit"; over twee totaal verschillende vrouwen, die in hetzelfde schuitje blijken te zitten. 

Hoogtepunten
Samen zijn deze twee songwriters goed voor het winnen van meerdere compositieprijzen en talentenjachten, en schrijven ze songs in opdracht. Een greep uit de lijst:
“What a Gig!” finalist in talentenjacht in Tokio, Japan ‘89
“Actual Proof”, 1e plaats talentenfestival, concert in Goffaert Stadion te Nijmegen ‘92
“Herman Brood contest”, finalist met bewerking nummer: ‘Still Believe’
1e plaats “Lied van de Vrijheid’ Stichting Comite 4 & 5 mei; optreden op het hoofdpodium tijdens Bevrijdingsfestival Groningen voor 16.000 toeschouwers.
In tal van producties klinkt de stem van Bufu Sanna en schrijft ze mee met succesvol muziektheater-componist Jan Meiborg (www.meiborgproducties.nl).
 
Pers & Media
“…Het is swingend, groovy, krachtig en gevoelvol…het verbindende element is te
omschrijven als ‘exotisch’…..”(verslag van een concert, Herman Sandman, aug ’05, Gezinsbode)
“….Bufu maakt exotische, lekkere pop en rock, maar kan ook ingetogen en kwetsbaar zeer
goed uit de voeten…”(april ’06 De Stadskrant).
 
Bufu Sanna voelt zich thuis op het podium, en dat is te zien! Ze raakt je ongetwijfeld; haar stem, expressie en humor raken elke snaar. Met een behoorlijke lijst aan optredens (van commercieel repertoire naar sessies in allerlei clubs en zalen in binnen- en buitenland), ligt haar focus nu op het brengen van haar eigen materiaal.

Album ‘MUSIC TO MY SOUL’
In april 2016 komt haar 2e album uit: "Music to my soul" is wederom een samenwerking met co-writer en producer Jan Meiborg. 
Neo-soul repertoire met vleugels pop en funk in een vette productie. Bijdragen zijn geleverd door tal van top musici.
Een vergelijking met Erykah Badu en Chaka Khan wordt vaak gemaakt: en dan hebben ze het niet over de exotische naam, maar over de muziek, het stemgeluid en de sound van haar band.
Bufu heeft topmusici om zich heen verzamelt, en kan zich nu op verschillende manieren presenteren: 
* solo met gitaar
* kleine akoestische setting
* 7-koppige bandformatie.
In wat voor een bezetting dan ook, waar Bufu Sanna is, daar is Soul met de hoofdletter S


 
foto © Jan Meiborg